За насАстрономическа обсерватория и планетариум – Габрово е разположена в живописния квартал „Петкова нива”, недалече от центъра на града. Град известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания.

Преди години архитекти и строители проектирали и построили звездна зала, която дълго време останала неизползвана. Мечтата на цяла плеяда радетели била тя да се оборудва с необходимата техника и да се разкрие обсерватория с модерен телескоп. Тя става реалност, когато предприемчивите инженери и техници от тогавашния машиностроителен комбинат „Точно машиностроене” по инициатива на главния директор Иван Стоянов, извършват обзавеждането със средства на комбината.
В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 21 май 1984 г., първите посетители, влязоха в звездната зала на планетариума, благодарение усилията и професионализма на първия директор – госпожа Пенка Дочева.

Единствена по рода си в централна България, астрономическата обсерватория и планетариум се посещава от много ученици, студенти, туристически групи.
Представените програми и лекции в специфичната обстановка на звездната зала оставят незабравими спомени у посетителите. Астрономическата обсерватория отговаря на интереса на гражданите за наблюдение на небесни обекти и явления.
Организираните кръжоци, наблюдателни школи дават възможност на учениците да извършват изследователска работа в най-ранна възраст, да участват в състезания, олимпиади, конференции.
Във фоайето на обсерваторията и планетариума са експонирани фотографски снимки, карти, материали на астрономическа и космическа тематика.


В нашия град може още да видите :
• Дом на хумора и сатирата: http://www.humorhouse.bg
• Етнографски музей - Етъра: http://www.etar.org
• Планински курорт - Узана: http://uzana.gabrovo.bg/entry.php
• крепост „Градище” от IV – VI век: http://gradishte.planetarium-gb.eu/

Някои други астрономически институции в България :
• Национална астрономическа обсерватория - Рожен: http://www.nao-rozhen.org/index_bg.htm